wyklad3, zagrożenia hydrosfery, Wykłady H
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Wpływ działalności człowieka na
reakcję zlewni ilościową i jakościową
(powodzie i susze, oddziaływanie
zbiorników)
Działalność człowieka wpływająca na zlewnie :
• zagospodarowanie terenu
•rolnicze
•nierolnicze:
•urbanizacja
•przemysł
•transport
•budowa zbiorników wodnych
•osuszanie bagien, nawadnianie terenów
•zmiana biegu rzek
Zagospodarowanie wiąże się przeważnie z przekształceniem terenu co
powoduje zachwianie naturalnego obiegu wody w zlewni
Wpływ zagospodarowania rolniczego:
na jakość wód:
• używanie nawozów sztucznych zwiększa zanieczyszczenie wód (eutrofizacja)
• ścieki z przemysłowego chowu zwierząt (np.: gnojowica jest poważnym problemem przy dużych
zakładach)
• ścieki z innych źródeł np. przetwórstwo
na ilość wód:
• podlewanie – ubytek wody z terenu zlewni
• zagospodarowanie terenu poprzez usuwanie drzew i wprowadzanie upraw zmniejsza możliwości retencyjne
obszarów zlewni
Wpływ zagospodarowania nierolniczego:
urbanizacja:
• pogorszenie się jakości wody poprzez wprowadzanie ścieków do wód lub
gruntów
• przyspieszenie spływu powierzchniowego ze względu na zabudowę terenu
• kanalizowanie rzek
• pobór dużych ilości wód powierzchniowych i/lub podziemnych które nie
zawsze wracają do zlewni
Wpływ zagospodarowania nierolniczego:
przemysł:
•
pogorszenie jakość wód
•
pobór wód
transport:
•
zanieczyszczenie wód w szczególności substancjami ropopochodnymi oraz
czasami w przypadku wypadków substancjami trującymi
•
przecinanie i zmiana naturalnych dróg spływu powierzchniowego
budowa zbiorników wodnych
•
zwiększenie możliwości retencjonowania wód (gromadzenie wody i
spowalnianie odpływu)
•
zmiana krajobrazu oraz stosunków wodnych panujących w zlewni
osuszanie i nawadnianie:
•
zmiana stosunków wodnych prowadząca do np. zmiany zagospodarowania
terenu
•
zwiększenie lub zmniejszenie możliwości retencjonowania wody na danym
obszarze
Zapora Three Gorges
(Yangzi)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]