wykład zarzadzanie jakoscia, Studia Zarządzanie PWR, Zarządzanie PWR I Stopień, V Semestr, Zarządzanie ...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->ZARZĄDZANIE JAKOSCIĄ – WYKŁADdr inż. Tomasz GreberZIMA 2011/2012Spełnienie wymagań klientaJakość typuWymaganiaklientaJakośćwykonaniaJAKOŚĆ – stopień w jakim zbiór inherentnych właściwości spełnia wymaganiaWyrób– wynik procesuKategorie jakości – model Kana--Jakość konieczna– odnosi się do szeroko rozumianych wadJakość przyciągająca- dotyczy cech pozytywnych takich jak łatwość użycia przyatrakcyjnym wzornictwieKryteria jakości – model Kana:Wymagania podstawowe– rzadko artykułowane bezpośrednio przez klienta, muszą być spełnionezawsze, klient nie zdaje sobie sprawy z ich istnieniaWymagania parametry –potrzeby które klient wyrażaWymagania wywołujące zachwyt– potrzeby których klient nie może sobie zwykle wyobrazić gdyż sąpoza jego oczekiwaniami, jego wiedzą i wyobraźnią.Wymagania stawia:---klient,rząd,tradycjaEtapy tworzenia jakości:Jakość typu -> jakość wykonania - > jakość eksploatacji1Poka-yoke(inne określenia: ang.mistake proofing, error proofing)to metoda zapobiegania defektom pochodzącym zpomyłek w odróżnieniu odbaka-yokeang.fool proofing,potocznie: odporność na głupotę, idiotoodporność.Analizując proces powstawania wad produktu zwrócono uwagę, że pomiędzy pomyłką a wynikającym z niej defektem jestjeszcze jedna, potencjalna możliwość: zauważenie pomyłki i jej poprawienie. Stąd wniosek, że sposobemograniczenia wadliwości jeststwarzanie warunków w których błąd nie może się zdarzyć, albo będzie natychmiastwidoczny.CZYNNIKI KONKURECYJNOŚCIJakość organizacji(struktury organizacyjnej,zasobów, procesów,procedur)Jakość wyrobuNiezawodośćdostawElastycznośćdostawPIĘCIOKĄTKONKURENCYJNOŚCICENACZASFilary jakości (5M)-----MaszynaMateriałCzłowiekMetodaOrganizacja pracy2Wzrost wymagań jakościowych:1. Tendencja w gospodarce światowej:------------Zaostrzenie konkurencyjności i umiędzynarodowienie wytwarzaniaSkracanie okresów innowacji wyrobówRosnąca presja na kosztyPrzepisy bezpieczeństwaRozporządzenia w dziedzinie ochrony środowiskaPrzepisy o odpowiedzialności cywilnej za jakość wyrobów2. Nowe uregulowania prawne:3. Wzrost oczekiwań klientów:Eksploatacja w warunkach ekstremalnychWymagania niezawodnościowe i bezpieczeństwoŁatwość napraw i konserwacjiTaniość wyrobówWysoki stopień akceptacji wyrobów na rynkuWysoka rentowność4. Istotne cele przedsiębiorstwa:FMEA(ang.Failure mode and effects analysis)- analiza rodzajów i skutków możliwych błędów. Metoda ta ma na celuzapobieganie skutkom wad, które mogą wystąpić w fazie projektowania oraz w fazie wytwarzania.Podstawowe założenia FMEA to:około 75 procent błędów wynika z nieprawidłowości w fazie przygotowania produkcji. Ich wykrywalność w faziepoczątkowej jest niewielka.około 80 procent błędów wykrywanych jest w fazie produkcji i jej kontroli a także w czasie eksploatacji.Pracownicy potrzebująZASOBóW.Odpowiedzialność za jakość 20/80„Droga” do jakościOragnizacja tradycyjna -> (ISO 900 TQM/PNJ, KAIZEN, SIX SIGMA) - > Organizacja „jakościowa”3ZASADY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄCykl PDCA4. ACTWdróż zmiany lubzaniechaj ich, alboprzejdź cykl ponowniez innymi założeniamiZaplanuj zmianędążącą do rozwoju,zbierz dane I ustalharmonogram prac1.PLAN3. CHECKSprawdź uzyskanewyniki swoich zmian.Czego się nauczyłeś?Wykonaj plan,wprowadźzaplanowane zmianyna małą skalę2.DOOsiem zasad zarządzania jakością (ISO 9000)1. Orientacja na klientaa. Zrozumieć potrzeby klientab. Powiązać cele firmy z potrzebamiklienta2. Przywództwoa. Posiadać wizję firmyb. Zaangażować załogę3. Zaangażowanie ludzia. Wkład ludzi w doskonalenie strategiib. Doskonalenie procesówc. Zadowolenie z pracyd. Wykorzystanie osobistychpotencjałów4. Podejście procesowea. Efektywne wykorzystanie środkówdo osiągania celówb. Ocenianie wydajnościc. Zapobieganie błędom5. Systemowe podejście do zarządzaniaa. Zidentyfikować procesyb. Ocenić efektywność6. Ciągłe doskonaleniea. Ustalić realne i ambitne cele7. Podejmowanie decyzji na podstawiefaktówa. Budowa strategiib. Budowa celówc. Optymalizacja procesówd. Zarządzanie zasobami przy pomocyopinii pracowników8. Obustronne korzystne powiązania zdostawcamia. Rozwijanie partnerskiej współpracyb. Wspólne szkolenia i doskonaleniac. Punktualność i jakość produktów414 zasad Deminga1.Stwarzaj warunki do ciągłego doskonalenia pracy2.Przyjmuj nową filozofię postępowania3.Nie polegaj na masowej kontroli jakości4.Nie dokonuj zakupów kierując się tylko ceną5.Wspieraj działania polepszające jakość6.Wprowadź zasadę ciągłych szkoleń i nauki7.Stosuj właściwe formy nadzoru8.Odrzuć strach. Wprowadź swobodę dyskusji9.Usuń bariery między wydziałami10.Nie stosuj pustych sloganów11.Z rozwagą używaj norm pracy opartych na liczbach12.Pozwól pracownikom oceniać własną pracę13.Stosuj dokształcanie w zakresie nowych metodologii i idei.14.Daj każdemu możliwość uczestniczenia w pracy zespołowej przy wdrażaniu zmian.PN-EN ISO 9001:2009ISO:9000 -System zarządzania jakości14000- System zarządzania środowiskiem22000 -System zarządzania bezpieczeństwem żywności27000- System zarządzania bezpieczeństwa informacjiGeneza organizacji ISOW 1926r. powołano w Szwajcarii Międzynarodową Federację Narodowych StowarzyszeńNormalizacyjnychW 1947r. została ona zastąpiona przez Międzynarodową Organizację ds. Normalizacji (InternationalOrganization for Standarization – ISO)Z greckiego ISOS – standard, coś stałegoSzczeble normalizacji:oooSzczebel międzynarodowy – ISO, IEC, ITUSzczebel europejski – CEN, CENELEC, ETSISzczebel krajowy – m.in. PKN5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • telefongry.keep.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed