wykł2, Studia, IV ROK, Konie, IV KONIE, dla Wojtka, TOXY, tydz10
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Katedra Biochemii , Farmakologii i Toksykologii
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
1. łubin
2.
koniczyny
3.
nostrzyk
Zatrucie roślinami
4.
wyka
5.
groszek
Rośliny pastewne cz 1.
opracował prof. dr hab. Marcin Świtała
Materiały wykładowe z przedmiotu
Toksykologia weterynaryjna i ochrona
środowiska (tydzień 10 w. 2./2011)
Łubin (łac.
Lupinus spp.
,
ang. - lupin)
Charakterystyka rośliny
Jest uprawianą na zielony nawóz lub paszę a także ozdobną
rośliną, którą charakteryzują palczasto złożone liście i listki,
kwiaty o intensywnych barwach zebrane w grono
rozwijające się terminalnie i owoce stanowiące spłaszczone,
pokryte włoskami strąki.
Zatrucie łubinem
Zatrucie łubinem wystąpić może u bydła, owiec, koni i
świń.
U bydła i owiec zatrucie może być wynikiem spożycia
roślin w formie zielonki, słomy, pasz zawierających ziarno
łubinu oraz wypasania zwierząt za ściernisku po uprawie
łubinu.
U świń i koni zatrucie jest najczęściej związane są z
podaniem pasz zawierających ziarno łubinu.
Łubiny są przyczyną dwóch różnych form zatruć u zwierząt
gospodarskich
1. zatruć alkaloidami zawartymi w roślinie.
Alkaloidy łubinu działają głównie neurotoksycznie
2. Zatrucie, którego przyczyną jest fomopsyna - toksyna grzyba
Phomopsis leptostromiformis
,
,
porastającego głównie łodygi
oraz strąki
,
rośliny.
,,,,,
Zatrucie to znane jest jako tzw. lupinoza.
Zatrucie alkaloidami łubinu
Bogate w szkodliwe alkaloidy są głównie odmiany gorzkie
łubinów.
Należą do nich m.in. łubin żółty (
Lupinus luteus
), łubin biały
(
L. albus
), łubin wąskolisty (
L. angustifolius
).
Uprawiane są one na zielony nawóz lub jako rośliny ozdobne.
Odmiany słodkie przeznaczone na pasze zawierają znikomą
ilość alkaloidów.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]