wymiarowanie, STUDIA, Podstawy Projektowania Inżynierskiego, Podstawy projektowania i grafika inzynierska
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
WYMIAROWANIE
Zasady sporz
dzania rysunku technicznego
1. Rysunek techniczny wykonujemy w całoci ołówkiem uywajc
przyborów krelarskich
2. Zarysy przedmiotu rysujemy lini gruba
3. Wszystkie linie wymiarowe, pomocnicze i osie symetrii rysujemy lini
cienk.
4. Jeeli rysowany przedmiot ma os symetrii to zaczynamy od
narysowania tej osi
5. Linie wymiarowe koczymy zaczernionymi grotami strzałek
ewentualnie kreskami nachylonymi pod ktem 45
o
6. Linie pomocnicze przecignite s ok. 2 mm poza odpowiadajce im
linie wymiarowe. Linie pomocnicze nie mog si przecina
7. Pierwsza linie wymiarowa rysujemy w odległoci 10 mm od zarysu
przedmiotu
8. Odległo miedzy równoległymi liniami wymiarowymi wynosi nie
mniej ni 7 mm
9. Liczby wymiarowe piszemy ok. 1 mm nad lini wymiarowa, w połowie
jej długoci.
10. Wszystkie wymiary na rysunku technicznym piszemy bez pisania
miana [mm]
11. Nie podajemy wymiarów oczywistych, czyli takich, które mona
obliczy
12. Wymiar gabarytowy podajemy tylko raz jako ostatni „na zewntrz”
Metody i zasady wymiarowania figur płaskich
Wymiarowanie to wyraenie pewnej wielkoci w przyjetej jednostce wymiarowej i
oznaczenie tego na rysunku w odpowiedni sposób. W technice wymiary podajemy
zawsze w [mm]!
Elementy wymiarowania:
Wymiarowanie ła
cuchowe
Wymiarowanie łacuchowe charakteryzuje si tym, e wymiary układamy w tzw.
łacuchy wymiarowe (przykład łacucha oznaczyłem czerwonym kolorem).
Łacucha wymiarowego nie wolno zamyka! Na rysunku zawsze podajemy
wymiary gabarytowe przedmiotu.
Przykłady
[ Pobierz całość w formacie PDF ]