wykl-bof26-03-10, V rok, V rok, prewencja
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
• Prewencja weterynaryjna
• Wykład 4.
Dlaczego białka ostrej fazy?
• Klasyczne markery stanu zapalnego
majĢ ograniczonĢ przydatnoĻę w
chowie wielkostadnym
• Białka ostrej fazy (bof) sĢ czułymi
markerami, ich wzrost jest
proporcjonalny do intensywnoĻci
stanu zapalnego,
• IstniejĢ proste i szybkie metody
oznaczania bof
ciej
wykorzystywane w diagnostyce
Biał
ka ostrej fazy najcz
ka ostrej fazy najcz
ħĻ
ħĻ
ciej
Bia
wykorzystywane w diagnostyce
u zwierz
u zwierz
Ģ
t gospodarskich
t gospodarskich
Haptoglobina (Hp) – wszystkie gatunki
Fibrynogen (Fb) – wszystkie gatunki
Surowiczy Amyloid A (SAA) – bydło,
Białko C-RP (CRP) – ko
ı
, pies
Biał
ka ostrej fazy o mniejszym
ka ostrej fazy o mniejszym
znaczeniu w diagnostyce
Bia
znaczeniu w diagnostyce
a
1-kwa
Ļ
na glikoproteina (
a
1-AG)
Ceruloplazmina (Cp)
a
1-antytrypsyna (
a
1-AT) lub surowicze
inhibitory proteaz (PI)
Seromukoid (Sm)
Albumina (Alb)
Transferyna (Tf)
Białko Wi
ĢŇĢ
ce Lipopolisacharyd (LBP)
WYKORZYSTANIE BIAŁ
EK OSTREJ FAZY
EK OSTREJ FAZY
W DIAGNOSTYCE WETERYNARYJNEJ
WYKORZYSTANIE BIA
W DIAGNOSTYCE WETERYNARYJNEJ
Ostre infekcyjne i aseptyczne stany zapalne (Hp,
SAA, Fb)
Monitorowanie zdrowia zwierz
Ģ
t w stadzie (Hp,
Fb)
Monitorowanie przebiegu leczenia (Hp, Fb, SAA,
Cp)
Ró
Ň
nicowanie mi
ħ
dzy stanem ostrym, a
przewlekłym (Hp, SAA, Fb,
a
1-AG)
Weterynaryjna inspekcja przed- i poubojowa (Hp,
SAA)
Niektóre zaburzenia metaboliczne, stres (Hp,
SAA)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]